Menu
Ukrajinský boršč
Boršč je druh polévky z červené řepy, integrální součást a historické jídlo ruské a ukrajinské kuchyně. Boršč se s expanzí Ruského impéria rozšířil i do Finska, na Kavkaz a severní části Persie. Polévky podobné boršči se vaří i v Polsku a Bulharsku.
85 Kč
Vareniky
Varenyky (z ukrajinského вареники) nebo častěji psáno vareniky jsou plněné těstovinové taštičky podobné italským ravioli. Jsou ukrajinským národním jídlem, který je vlastně ukrajinskou obdobou slovanských pirohů.
V našem bistru si můžete vybrat jak slané, tak i sladné vareniky.
Slané vareniky
- s masem
- s brynzou
- s brynzou a bramborem
Sladké vareniky
- s borůvkami
- s jahodami
- s tvarohem a medem
5 ks – 85 Kč
10 ks – 155 Kč
Holubce
Holubce – tradiční ukrajinské jídlo, bez kterého se neobejde žádná slavnostní tabule.
Nádivku z mletého masa, vařené rýže a opečené mrkve s cibulkou zabalíme do zelných listů, které předtím spaříme krátkým povařením. Zámotky dusíme na mírném ohni v rajčatové omáčce. Tento recept je nejrozšířenější, ovšem i holubce mají bezpočet variací. K nejznámějším patří holubce s houbami, které nesmějí chybět na vánočním stole. V některých regionech pak rýži nahrazují pohankou, jáhlami nebo nastrouhanými brambory či fazolovou kaší.
95 Kč
Zrazy
Zvenku křupavé, uvnitř nadýchané. To jsou ukrajinské zrazy. Lahodné bramborové placky plněné masem, brynzou, zelím nebo houbami. Možností je nespočet. Najdete je nejen na Ukrajině, ale také v Litvě nebo Polsku. Podle kronik se dokonce jednalo a oblíbené jídlo polského krále Vladislava Jagellonského. Na Ukrajině se mohou připravovat z přebytečné bramborové kaše z předchozího dne. U nás je ale dostanete vždy čerstvé!
75 Kč
Pro detailní složení a alergeny klikněte zde.