Menu

Ukrajinské bistro - Boršč

Ukrajinský boršč

Boršč je druh polévky z červené řepy, integrální součást a historické jídlo ruské a ukrajinské kuchyně. Boršč se s expanzí Ruského impéria rozšířil i do Finska, na Kavkaz a severní části Persie. Polévky podobné boršči se vaří i v Polsku a Bulharsku.

85 Kč

Vareniky

Varenyky (z ukrajinského вареники) nebo častěji psáno vareniky jsou plněné těstovinové taštičky podobné italským ravioli. Jsou ukrajinským národním jídlem, který je vlastně ukrajinskou obdobou slovanských pirohů.

V našem bistru si můžete vybrat jak slané, tak i sladné vareniky.

Slané vareniky

  • s masem
  • s brynzou
  • s brynzou a bramborem

Sladké vareniky

  • s borůvkami
  • s jahodami
  • s tvarohem a medem

 

5 ks – 85 Kč
10 ks – 155 Kč

Ukrajinské bistro - Vareniky s bryndzou
Ukrajinské bistro - Vareniky s bryndzou
Ukrajinské bistro - Vareniky s bryndzou
Ukrajinské bistro - Vareniky s jahodami
Ukrajinské bistro - Holoubci

Holubce

Holubce – tradiční ukrajinské jídlo, bez kterého se neobejde žádná slavnostní tabule.
Nádivku z mletého masa, vařené rýže a opečené mrkve s cibulkou zabalíme do zelných listů, které předtím spaříme krátkým povařením. Zámotky dusíme na mírném ohni v rajčatové omáčce. Tento recept je nejrozšířenější, ovšem i holubce mají bezpočet variací. K nejznámějším patří holubce s houbami, které nesmějí chybět na vánočním stole. V některých regionech pak rýži nahrazují pohankou, jáhlami nebo nastrouhanými brambory či fazolovou kaší.

95 Kč

Ukrajinské bistro - Zrazy

Zrazy

Zvenku křupavé, uvnitř nadýchané. To jsou ukrajinské zrazy. Lahodné bramborové placky plněné masem, brynzou, zelím nebo houbami. Možností je nespočet. Najdete je nejen na Ukrajině, ale také v Litvě nebo Polsku. Podle kronik se dokonce jednalo a oblíbené jídlo polského krále Vladislava Jagellonského. Na Ukrajině se mohou připravovat z přebytečné bramborové kaše z předchozího dne. U nás je ale dostanete vždy čerstvé!

75 Kč